ßßß
Bita śmietana jest śmietaną, która pod wpływem napowietrzania uzyskuje bardzo gęstą oraz sztywną konsystencję. Bita śmietana najczęściej zawiera w sobie minimum 30 % tłuszczu. Można wyróżnić trzy rodzaje bitej śmietany: w sprayu, w proszku oraz oryginalną wykonaną na bazie śmietany kremówki
Nie jest znana dokładna data, nawet okres, w którym wymyślono bitą śmietanę. Pierwsza wzmianka o tym składniku kulinarnym pochodzi z końca XVII wieku. Wtedy to na dworze Ludwika XIV jej wykonaniem zajął się Francois Vatel. Ale uważa się, że była ona znana już dużo wcześniej.
Bitą śmietanę można w bardzo prosty i szybki sposób przyrządzić w domowych warunkach. Do jej przygotowania potrzebne będą: śmietana kremówka (min 30%), około 2-3 łyżeczek cukru lub cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz pół łyżeczki soku z cytryny. Warto przed przygotowaniem bitej śmietany schłodzić porządnie kremówkę oraz metalową miskę w której wszystkie składniki należy następnie zmiksować lub ubić rózgą. Koniecznie całość ubija się na sztywno. Najlepiej jest aby tak przygotowaną bitą śmietanę podawać od razu, jeśli jednak ma być podana później, należy przechować ją w lodówce.
Bita śmietana ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Dodaje się ją do wszelkiego rodzaju ciast, tortów, deserów, lodów, czy też gorących napojów, takich jak czekolada czy kawa. Bitą śmietanę używa się również do dekoracji wszystkich uprzednio wymienionych wyrobów. Samą bitą śmietanę można polać sosem czekoladowym lub posypać wiórkami czekoladowymi albo kakao. Bardzo popularne jest podawanie gofrów z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców z puszki. Innym ciekawym pomysłem jest podanie szarlotki na ciepło z lodami i bita śmietaną. Można nią również przyozdobić naleśniki przyrządzone w słodkiej wersji.
Osoby będące na diecie raczej powinny unikać bitej śmietany ze względu na jej wysoką kaloryczność. Zaserwowane około trzy stołowe łyżki tego przysmaku, daje już około dwustu kalorii. Niestety sam składnik kulinarny nie posiada żadnych cennych wartości odżywczych. W skład około 100 gramów bitej śmietany wchodzi około 7 gramów tłuszczu, 19 gramów węglowodanów, a także około 3 gramów białka. Osoby, które nie chcą całkowicie rezygnować z przyjemności spożywania przysmaku, mogą wybrać bardzo popularną wersję light. Zawiera ona mniejszą porcję kalorii oraz tłuszczu.
Porcja: 3g Kalorie: 7,7 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów1,5 kcal
z białek0,41 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość7,5E-07 g
Objętość15 g/m3
Food folate9E-08 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,193 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,025 μg
Tłuszcz0,667 g
Tłuszcze nasycone0,415 μg
Węglowodany0,375 g
Total Folate9E-08 μg
Cukier0,24 g
Białko0,096 g
Tryptofan0,0014 g
Treonina0,0043 g
Izoleucyna0,0058 g
Leucine0,0094 g
Lysine0,0076 g
Metionina0,0024 g
Cystyna0,0009 g
Fenyloalanina0,0046 g
Tyrosine0,0046 g
Walina0,0064 g
Arginina0,0035 g
Histydyna0,0026 g
Alanina0,0033 g
Kwas asparaginowy0,0073 g
Kwas glutaminowy0,02 g
Glicyna0,002 g
Prolina0,0093 g
Seryna0,0052 g
A5,6E-06 μg
B11,1E-06 mg
C0 mg
B61,2E-06 mg
E1,9E-05 mg
B32,1E-06 mg
B128,7E-09 μg
B22E-06 mg
B59,2E-06 μg
B90 μg
K5,7E-08 μg
Retinol5,5E-06 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)21 IU
Bete-karoten1,3E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0097 mg
Omega-60,015 mg
Fosfor0,0027 mg
Magnez0,00033 mg
Potas0,0044 mg
Sód0,0039 μg
Wapń0,003 mg
Żelazo1,5E-06 mg
Cynk1,1E-05 mg
Fluor9E-08 μg
Mangan3E-08 μg
Miedź3E-07 μg
Selen4,2E-08 μg
Cholesterol0,0023 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %